در ابتدای مبحث بسیار جذاب و کاربردی آموزش راه اندازی «گلخانه» از صفر تا صد می توان به این نکته اشاره کرد که گلخانه یکی از موارد بسیار خاصی ست که می تواند ساعت ها انسان را به واکاوی در طبیعت دست ساز خویش وادار نماید. پس بر آن شدیم تا در رابطه با موضوع آموزش راه اندازی «گلخانه» از صفر تا صد مقاله ای را تقدیم حضور شما گرامیان و مخاطبین تجهیزات گلخانه ای همیشه بهار کنیم. با ما همراه باشید تا دریابید اطلاعات مورد نیاز خویش را. از مهمترین دلایل اقتصادی برای کشت گلخانه میتوان به افزایش تعداد برداشتها در سال، افزایش برداشت محصول نسبت به سطح زیر کشت، تعیین زمان بهره برداری محصول و کاهش تعداد کارگران اشاره کرد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ بازار محصولات کشاورزی هیچ گاه از رونق نمیافتد که هیچ؛ همیشه رو به پیشرفت نیز است. رشد جمعیت و اقبال عمومی برای استفاده از محصولات کشاورزی؛ شاید از مهمترین عوامل وجود همیشگی سود در بازار محصولات کشاورزی باشد.
اما این روزها وجود بحران کم آبی که موجب کاهش چشمگیر و البته نگران کننده ذخایرآبی و سفرههای زیر زمینی آب شده، این حرفه را مخاطرات جدی روبه رو ساخته، تا جایی که کشاورزی از یک شغل با درآمد مطمئن تبدیل به یک شغل با خطر ریسک بالا شده است. اما چاره چیست؟ آیا میشود در حوزهای به این مهمی از لحاظ تغذیهای و اقتصادی دست روی دست گذاشت؟ پاسخ ما به شما این است که خیر. نباید برای پر کردن بازار صیفی جات دست به دامان صادرات بی رویه این محصولات زد خصوصا در این بازار پر نوسان دلار... بلکه باید دست به دامان علم مدرن کشاورزی شد و راه کشورهای صنعتی پیشرفته را در این حوزه پی گرفت. یکی از بهترین راهها راه اندازی گلخانهها برای کاشت محصولات است. در این نوشتار تلاش داریم تا گامهای نخستین راه اندازی تا بهره برداری یک گلخانه را شرح دهیم. امید است که این مقاله به شما در راه اندازی صفر تا صد گلخانه کمک کند و مفید واقع شود.
اگر به دنبال رسیدن به پاسخ سوال چرا گلخانه هستید این قسمت از نوشتار را مطالعه کنید تا مسائل مربوط به گلخانه را بهتر درک فرمائید. گلخانه بخش محدودی از فضاست که در آن عوامل طبیعی قابل کنترل است، به گونهای که برای کشت متراکم وتولید محصول خارج از فصل یا خارج از محیط طبیعی، محل مناسبی را ایجاد میکند. همان طور که در ابتدا گفتیم، یکی از مزایای استفاده از روش گلخانهای، مصرف کم آب در کاشت محصولات است که این امر با توجه به بحران آبی کشور بسیار حائز اهمیت است.
نکته دیگر مسئله کاهش کیفیت خاکهای حاصلخیز زیر کشت به دلیل کم آبی موجود است؛ که در این روش به دلیل تحت کنترل در آوردن این مسئله، ضمن این که این موضوع را مرتفع میسازد، به افزایش محصولات کشاورزی برداشت شده در واحد سطح نیز کمک شایانی میکند. در کشاورزی سنتی تقریبا همه چیز به شانس بستگی دارد. اما در کشاورزی به روش گلخانه ای به طور کلی همه چیز به کار های شما و کار هایی که انجام می دهید وابسته است. اگر شما از روش های آبیاری و کشت کارآمدی استفاده نمایید، قطعا در مدت زمان معلومی به نتایج مورد نظر خود می رسید.
کشت و برداشت محصول در روش گلخانه ای به این صورت مصنوعی و دست خودتان است، به این معنی که میتوان محصول را درست در زمانی که تقاضای بازار برایش در حد بالای خود قرار دارد وارد بازار کرد و بالاخره سود سرشاری از آن به جیب زد. این ویژگی می تواند دلیل بسیار جذابی برای برتری کشت گلخانه ای نسبت به کشاورزی سنتی است. همچنین میتوان به توانایی گلخانهها و کاشت و بازدهی زیاد محصولاتی اشاره کرد که در اقلیمهای بسیار متفاوت رشد و نمو دارند. با این کارتا حد زیادی میتوان جلوی خروج ارز از کشور را گرفت و محصولات وطنی فرنگی را به بازار عرضه کرد.
در آخر میتوان اشاره کرد که از آن جا که تمام عوامل رشد مناسب در گلخانهها کنترل میشود، محصولات گلخانهای از کیفیت بسیار زیادی نسبت به محصولات کشاورزی سنتی برخوردار است و تقریبا مشتری پسندتر هستند؛ و همین امر میزان سوددهی محصولات را چندین برابر محصولات مشابه، اما کشت سنتی کرده است. البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که استفاده از روش کشت گلخانه ای نیازمند داشتن علم و تخصص در زمینه گیاه مورد کشت دارد.
حال پس از بررسی آموزش راه اندازی گلخانه و بررسی برتری های گلخانه نسبت به کشت کشاورزی نوبت به بررسی تک به تک مراحی که باید برای راه اندازی گلخانه باید پشت سر بگذارید، بپردازیم که مهمترین آن، گرفتن مجوز از سازمان جهاد کشاورزی است. این سازمان برای اعطای مجوز گلخانه به شما، چندین پیش شرط برای شما میگذارد که مهمترین آن وجود تجهیزات اساسی برای گلخانه مد نظر شماست( وجود این شروط به معنی محدود کردن و سخت گرفتن به شما نیست و بیشتر به این دلیل است که کشت گلخانه ای شما موثر واقع شود ). این تجهیزات بیشتر مربوط به موضوع کنترل دما و آب رسانی گلخانه است. در این باره شما برای سیستم گرمایشی نیاز به تجهیزات زیر دارید.
سیستم مرکزی: سیستم شوفاژ (برای گلخانههای بالای ۴/۰ هکتار) در این سیستم از بخار آب داغ استفاده میشود.
سیستم موضعی: بخاری شامل سه دسته، بخاریهای منفرد یا تراکمی_ بخاریهای کنوکسیونی یا همرفتی_ بخاریهای تابشی با انرژی پایین.
سیستم سرمایشی نیز در واقع شامل دو دست کلی میشود. سیستم خنک کننده تابستانه و سیستم خنک کننده زمستانه. در نوع تابستانه آن سیستم فن وپد (متداولترین نوع این سیستم) و سیستم خنک کننده مه پاش باید برای گلخانه تامین شود. در نوع زمستانی، وجود سیستم تیوپ – پنکه برای تایید نظر کارشناس جهاد کشاورزی لازم است. علاوه بر اینها خرید و راه اندازی ژنراتور (برق اضطراری)، ترموستات؛ وسیستم آبیاری تحت فشار نیز به عنوان پیش شرطهای سازمان برای انجام بازدید اولیه لازم است. با رعایت تمامی این شروط و رعایت استاندارد های لازم ساخت گلخانه می توانید با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی تاییدیه و مجوز ساخت گلخانه را دریافت کنید و فعالیت خود را آغاز نمایید. برای خرید انواع تجهیزات گلخانه ای در همدان می توانید با شماره های درج شده در صفحه ارتباط با ما تماس بگیرید.